Вие сте тук

Путин подчерта волята за "възстановяване на диалога", приемайки Ердоган в Санкт Петербург

Дата на публикуване: 
вторник, 9 Август, 2016 - 15:26
Тема: 

Руският президент Владимир Путин подчерта руско-турската воля за "възстановяване на диалога и отношенията" между двете страни, приемайки днес в Санкт Петербург турския си колега Реджеп Тайип Ердоган след деветмесечна дипломатическа криза, предаде АФП, цитиран от БТА.

Вашето посещение, което се осъществява въпреки много сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция, показва, че ние всички искаме да възстановим диалога и отношенията в интерес на руския и на турския народ, заяви Путин след ръкостискане между двамата лидери.

Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха след свалянето през ноември на руски бомбардировач от турската авиация над турско-сирийската граница.

Путин, който беше един от първите чуждестранни лидери, който се обади на Ердоган по телефона след осуетения преврат на 15 юли, потвърди днес, че Русия е "категорично срещу всякакъв опит да се действа по неконституционен начин".

Той каза, че се надява, че Турция ще може да преодолее този проблем и че редът и конституционните норми ще бъдат възстановени.

От своя страна турският президент изтъкна, че отношенията между двете страни са навлезли в "позитивна" фаза. Той добави, че "солидарността" между Москва и Анкара ще допринесе за уреждане на проблемите в района.

Съобщението на пресцентъра на Президента на Русия може да прочетете тук на руски: http://kremlin.ru/events/president/news/52671