Вие сте тук

Русия и Турция ще възстановяват отношенията си до нивата от преди кризата

сряда, 10 Август, 2016 - 12:47

Руският президент Владимир Путин нарече срещата си днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган конструктивна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На пресконференция след разговорите в Константиновския дворец в Санкт Петербург руският президент подчерта, че срещата има много важно значение за по-нататъшната съдба на отношенията между Русия и Турция.

Имахме конструктивен разговор по целия комплекс на двустранните връзки, както и по международните теми на деня, каза Путин.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Русия и Турция имат стремеж да изведат отношенията на ново равнище, предаде ТАСС. Ердоган каза това на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин.

И двете страни са решително настроени за това да изведем нашите отношения на равнището преди кризата и дори на по-високо равнище. Ние имаме политическа воля за това, подчерта турският президент.

Той нарече руския си колега Путин "моя добър приятел", отбелязват ДПА и Асошиейтед прес.

Моят добър приятел г-н президентът и аз имаме обща позиция, показвайки, че имаме волята да демонстрираме пред останалата част от света, че ще действаме като приятелски страни, посочи Ердоган, цитиран от ДПА.

Турско-руските отношения ще продължат да се подобряват и ние вярваме, че нашите отношения са много по-здрави, отколкото бяха преди, заяви Ердоган.

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта Южен поток, но са необходими железобетонни юридически гаранции, заяви още пред журналистите руският президент Владимир Путин.

"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", подчерта Путин.

Реализацията на проекта Турски поток за доставка на газ за Турция не подлежи на съмнение, тя може да започне в скоро време, заяви руският държавен глава."Отначало гледахме на Турски поток дори не като на алтернатива на Южен поток, а като възможност за разширяване на сътрудничеството в газовата сфера и с Турция, и с Европа. Една част от Турски поток беше предвидена изключително за вътрешните потребители в Турция във връзка с нарастващата потребност и растежа на икономиката на страната. Днес говорихме за това, тази част въобще не подлежи на никакво съмнение, тя може да започне да се реализира в съвсем скоро време", изтъкна руският президент.

"Газпром" вече е започнал преговори с турската страна по реализацията на Турски поток, уточни руският министър на енергетиката Александър Новак. По думите му двамата президенти не са обсъждали въпроса за отстъпка от цената на газа при реализирането на Турски поток. Строителството на първия участък от газопровода може да приключи през втората половина на 2019 г., каза той, подчертавайки, че без европейски гаранции може да става въпрос за изграждането само на една тръба от Турски поток.

Пред журналистите в Санкт Петербург Путин посочи, че турското правителство е взело политически решения по проектите АЕЦ Аккую и газопровода Турски поток.

Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, отбеляза турският президент Ердоган след срещата си с руския си колега. Той увери, че страната му възнамерява да достигне годишен стокообмен с Русия от 100 милиарда долара.

Русия възнамерява поетапно да отменя ограниченията спрямо турските компании, допълни Путин.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава.

Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин, цитиран от АФП, съобщава БТА.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.