Вие сте тук

Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция

Дата на публикуване: 
понеделник, 15 Август, 2016 - 14:17
Тема: 

Европейският съюз трябва да предостави безвизов режим за турците през октомври или споразумението за мигрантите, което предвижда Турция да спира потока от нелегални мигранти към блока, трябва да бъде забравено. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю днес за германския вестник "Билд", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Запитан дали стотиците хиляди бежанци в Турция ще тръгнат към Европа, ако ЕС не махне визите от октомври, Чавушоглу заяви: "Не искам да говоря за най-лошия сценарий - преговорите с ЕС продължават, но е ясно, че или прилагаме всички споразумения едновременно, или се отказваме от тях".

Премахването на визовия режим за турски граждани се отложи заради възражения срещу турското законодателство за борба с тероризма и мерките на турските власти след опита за преврат, отбелязва Ройтерс. Брюксел настоява Анкара да смекчи антитерористичния си закон, защото смята, че той дава прекалено големи пълномощия на правителството и специалните служби, нарушаващи основните свободи на гражданите. Европейският комисар Гюнтер Йотингер заяви, че не очаква ЕС да предостави безвизов режим за турските граждани тази година, заради реакцията на властите след опита за преврат на 15 юли.

Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция, предаде Франс прес. В интервюто за "Билд", турският първи дипломат каза, че турският народ е травматизиран след опита за преврат, а европейците унижават Турция, вместо да й помогнат.

Чавушоглу каза, че договорите предвиждат през октомври визите да отпаднат за всички турски граждани, и допълни: "Не може ние да прилагаме всичко, което е добро за ЕС, а Турция да не получава нищо в замяна".

Според Чавушоглу Анкара е положила усилия, каквито много малко други страни са полагали, за да изпълнят условията за присъединяване към ЕС, но в замяна получава от съюза само заплахи, обиди и пълен блокаж. "Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", продължава турският външен министър, който миналата седмица обвини ЕС, че изостря антиевропейските чувства в Турция, като насърчава и извършителите на преврата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би одобрил връщане на смъртното наказание, ако парламентът гласува за това, припомня Ройтерс и отбелязва, че подобна стъпка би попарила всички надежди за членство на Турция в ЕС.

В интервюто за "Билд" Чавушоглу каза, че Европа се държи сякаш Турция вече е върнала смъртното наказание. Той посочи, че е против връщането му, но допълни, че в момента бушуват силни емоции в турския народ и това не може да се пренебрегва.