Вие сте тук

Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция

понеделник, 15 Август, 2016 - 14:17
Тема: 

Европейският съюз трябва да предостави безвизов режим за турците през октомври или споразумението за мигрантите, което предвижда Турция да спира потока от нелегални мигранти към блока, трябва да бъде забравено. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю днес за германския вестник "Билд", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Запитан дали стотиците хиляди бежанци в Турция ще тръгнат към Европа, ако ЕС не махне визите от октомври, Чавушоглу заяви: "Не искам да говоря за най-лошия сценарий - преговорите с ЕС продължават, но е ясно, че или прилагаме всички споразумения едновременно, или се отказваме от тях".

Премахването на визовия режим за турски граждани се отложи заради възражения срещу турското законодателство за борба с тероризма и мерките на турските власти след опита за преврат, отбелязва Ройтерс. Брюксел настоява Анкара да смекчи антитерористичния си закон, защото смята, че той дава прекалено големи пълномощия на правителството и специалните служби, нарушаващи основните свободи на гражданите. Европейският комисар Гюнтер Йотингер заяви, че не очаква ЕС да предостави безвизов режим за турските граждани тази година, заради реакцията на властите след опита за преврат на 15 юли.

Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция, предаде Франс прес. В интервюто за "Билд", турският първи дипломат каза, че турският народ е травматизиран след опита за преврат, а европейците унижават Турция, вместо да й помогнат.

Чавушоглу каза, че договорите предвиждат през октомври визите да отпаднат за всички турски граждани, и допълни: "Не може ние да прилагаме всичко, което е добро за ЕС, а Турция да не получава нищо в замяна".

Според Чавушоглу Анкара е положила усилия, каквито много малко други страни са полагали, за да изпълнят условията за присъединяване към ЕС, но в замяна получава от съюза само заплахи, обиди и пълен блокаж. "Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", продължава турският външен министър, който миналата седмица обвини ЕС, че изостря антиевропейските чувства в Турция, като насърчава и извършителите на преврата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би одобрил връщане на смъртното наказание, ако парламентът гласува за това, припомня Ройтерс и отбелязва, че подобна стъпка би попарила всички надежди за членство на Турция в ЕС.

В интервюто за "Билд" Чавушоглу каза, че Европа се държи сякаш Турция вече е върнала смъртното наказание. Той посочи, че е против връщането му, но допълни, че в момента бушуват силни емоции в турския народ и това не може да се пренебрегва.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.