Вие сте тук

След решението за Брекзит, Европа има свое единно бъдеще

вторник, 23 Август, 2016 - 10:30

Евросъюзът трябва да направи повече за осигуряване на външната и вътрешната си безопасност, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя говори на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. Те се събраха на италианския остров Вентотене в Тиренско море, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства пред ЕС и да определят дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава идния месец, предаде БГНЕС.

По думите й ЕС трябва да предприеме подобни мерки заради терористичната заплаха и гражданската война в Сирия. Меркел призова „да се активизира размяната на информация между спецслужбите“ и да се изработят ефективни механизми за охрана на външните граници. Тя подчерта, че борбата с трафикантите и превозвачи на мигранти и защитата на външните граници е „една от най-сериозните задачи за ЕС, чието изпълнение е необходимо за запазването на свободата на придвижване“ вътре в ЕС.

Канцлерът подчерта, че една от най-важните задачи е и осигуряването на икономически растеж и създаването на нови работни места. „Европа все още не се е превърнала в най-конкурентната площадка в света във всички области“, констатира тя. Що се отнася до референдума във Великобритания, Меркел отбеляза: "Уважаваме това решение, но искаме и ясно да покажем, че останалите 27 страни от ЕС залагат на процъфтяваща и безопасна Европа“.

След решението за Брекзит, Европа има свое единно бъдеще, чрез единомислие за икономически растеж и развитие, изграждане на обща защитна система, създаваща условия за спиране на имигрантския поток от неговият корен, подчерта италианският премиер Матео Ренци. 

На съвместната пресконференция в дух на консенсус, премиерът Матео Ренци, канцлерът Ангела Меркел и Президента Франсоа Оланд лансираха тристранно предложение целящо да увлече останалите страни-членки в изграждането на една успешна и сигурна Европа, във всеки смисъл на тези думи, коментира БНР.   Това, според казаното от тримата лидери означава, сигурни граници и запазено свободното движение в тях, работа и бъдеще за хората, инвестиции в култура и образование.  Бе подчертана важността на сътрудничеството с Турция за спирането на имиграционната вълна, както и това с някои африкански страни.

В заключение, Ренци обобщи, че мечти и реалност са възможни, защото Европа не се спира пред трудностите и е способна да намира решения на проблемите.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.