Вие сте тук

След решението за Брекзит, Европа има свое единно бъдеще

Дата на публикуване: 
вторник, 23 Август, 2016 - 10:30

Евросъюзът трябва да направи повече за осигуряване на външната и вътрешната си безопасност, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя говори на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. Те се събраха на италианския остров Вентотене в Тиренско море, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства пред ЕС и да определят дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава идния месец, предаде БГНЕС.

По думите й ЕС трябва да предприеме подобни мерки заради терористичната заплаха и гражданската война в Сирия. Меркел призова „да се активизира размяната на информация между спецслужбите“ и да се изработят ефективни механизми за охрана на външните граници. Тя подчерта, че борбата с трафикантите и превозвачи на мигранти и защитата на външните граници е „една от най-сериозните задачи за ЕС, чието изпълнение е необходимо за запазването на свободата на придвижване“ вътре в ЕС.

Канцлерът подчерта, че една от най-важните задачи е и осигуряването на икономически растеж и създаването на нови работни места. „Европа все още не се е превърнала в най-конкурентната площадка в света във всички области“, констатира тя. Що се отнася до референдума във Великобритания, Меркел отбеляза: "Уважаваме това решение, но искаме и ясно да покажем, че останалите 27 страни от ЕС залагат на процъфтяваща и безопасна Европа“.

След решението за Брекзит, Европа има свое единно бъдеще, чрез единомислие за икономически растеж и развитие, изграждане на обща защитна система, създаваща условия за спиране на имигрантския поток от неговият корен, подчерта италианският премиер Матео Ренци. 

На съвместната пресконференция в дух на консенсус, премиерът Матео Ренци, канцлерът Ангела Меркел и Президента Франсоа Оланд лансираха тристранно предложение целящо да увлече останалите страни-членки в изграждането на една успешна и сигурна Европа, във всеки смисъл на тези думи, коментира БНР.   Това, според казаното от тримата лидери означава, сигурни граници и запазено свободното движение в тях, работа и бъдеще за хората, инвестиции в култура и образование.  Бе подчертана важността на сътрудничеството с Турция за спирането на имиграционната вълна, както и това с някои африкански страни.

В заключение, Ренци обобщи, че мечти и реалност са възможни, защото Европа не се спира пред трудностите и е способна да намира решения на проблемите.