Вие сте тук

Нов опит на САЩ да спечели Русия като партньор в Сирия

Дата на публикуване: 
петък, 26 Август, 2016 - 16:38

Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров разговаряха днес в Женева, за да обсъдят гражданската война в Сирия и кризата в Украйна, наред с други въпроси, предаде БТА. Срещата между Кери и Лавров е нов опит на САЩ да спечели Русия като партньор в Сирия на фона на бързо променящата се обстановка на терен след включването на турски сухопътни сили в конфликта, отбелязва АП.

На въпрос на репортер коя е най-голямата пречка за спиране на огъня на територията на цяла Сирия, Лавров отговори: „Не искам да развалям атмосферата на преговорите“.

ООН настоява за 48-часово прекратяване на военните действия в Алепо, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за хората в града.

Не е ясно дали срещата ще доведе до приемане на документ по сирийския въпрос, но консултациите между Кери и Лавров бяха предшествани от активна работа на дипломати и военни от двете страни. Освен хуманитарната ситуация в Алепо и режима на прекратяване на огъня, не е изключено да бъде засегната темата за турската операция в Сирия, отбелязва ТАСС.