Вие сте тук

ЕП ще оценява кандидата за комисар за съюза за сигурност в понеделник

Дата на публикуване: 
петък, 9 Септември, 2016 - 14:16

ЕП ще оцени кандидата на Великобритания за комисар за съюза за сигурност сър Джулиан Кинг. В понеделник вечер комисията за граждански свободи ще проведе обществено прослушване на кандидата. На основата на препоръката на комисията Председателският съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) ще решат, дали да приключат процедурата, а пленарното заседание ще гласува в четвъртък.

Комисията за граждански свободи ще интервюира предложения за комисар в понеделник, 12 септември от 20.00 до 23.00 ч. българско време в Страсбург. Заседанието ще бъде открито за медиите и предавано на живо по интернет.

Във вторник координаторите на комисията за граждански свободи ще се срещнат (камерно), за да оценят изхода от прослушването. Тяхното решение ще бъде предадено на председателския съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи). Ако председателският съвет прецени, че процедурата по прослушване е закрита, пълното пленарно заседание ще гласува тайно в четвъртък от 13.00 ч. българско време.

Прослушването ще продължи поне 3 часа. Джулиан Кинг има право на встъпително изявление не по-дълго от 15 минути. Ще има два рунда въпроси, а кандидатът ще получи възможността за заключително изказване не по-дълго от 5 минути.

В качеството си на комисар за съюза за сигурност, Джулиан Кинг ще подпомага изпълнението на Европейската програма за сигурност и допринася за постигането на ефективен и оперативен съюз за сигурност. Той ще работи под напътствията на първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и в допълнение на работата на комисар Димитрис Аврамопулос, който отговаря за миграция, вътрешни работи и гражданство.

Кандидатурата на Джулиан Кинг беше представена от правистелството на Великобритания след оставката на лорд Джонатан Хил, който отговаряше за финансовите услуги. На 2 август председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер обяви, че възнамерява да постави новия комисар от Великобритания на чело на портфолиото съюз за сигурност. Парламентът трябва да бъде консултиран и да изслуша кандидата, преди той да може да бъде назначен.