Вие сте тук

Без резултат от спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН

Дата на публикуване: 
понеделник, 26 Септември, 2016 - 10:37
Тема: 

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, приключи, без да бъдат предприети някакви действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По време на заседанието постоянният представител на Русия влезе в открит конфликт с представителите на САЩ, Великобритания и Франция, посочва агенцията.

Трите западни сили обвиниха Москва, че подкрепя офанзивата на своя близък съюзник - сирийският президент Башар Асад, която е най-смъртоносната в продължаващата пет години и половина гражданска война. Когато сирийският посланик Башар Джафари бе повикан да говори, посланиците на САЩ, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември. Той също така обвини западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от "терористични" групи, включително Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на Ал Каида в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра).

"Постигането на мир е почти невъзможна задача сега", каза Чуркин. Той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия все още иска прекратяване на огъня и подновяване на преговорите между страните в сирийския конфликт.

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр каза, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от САЩ и Русия, "е нашата единствена надежда".