Вие сте тук

Британският Върховен съд реши, че не може да има Брекзит без разрешението на парламента

четвъртък, 3 Ноември, 2016 - 17:08

Парламентът трябва да гласува дали Великобритания може да стартира процеса за напускане на ЕС, това постанови днес британският върховен съд. С други думи, това означава, че правителството не може да задейства на своя глава член 50 от Лисабонския договор, с което се поставя началото на официалните дискусии с ЕС, съобщи БНР.

От британското правителство коментираха, че са разочаровани от решението на съда и внимателно ще обмислят следващите си стъпки. Лидерът на Партията за незавосимост Найджъл Фарадж заяви, че според него, това е предателство спрямо 52-та процента британци, гласували в референдума за Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обаче призова правителството да не забавя внасянето в парламента на договорните условия, защото е необходима прозрачност и отчетност пред депутатите по всички въпроси, свързани с Брекзит.

Джина Милър, която внесе в съда разглеждането на въпроса за правомощията на правителството, заяви, че се надява властите да вземат „мъдро решение“ като не обжалват:

Днешният резултат е за всички ни, не само за мен или екипът ми, а за цялото Обединено кралство и бъдещето ни.

Говорител на правителството обаче каза, че решението ще бъде обжалвано. Той изтъкна, че страната е гласувала за напускане на ЕС в референдум, одобрен от парламента.

Адвокати на правителството защитаваха тезата, че така нареченият „кралски прерогатив“ дава на министрите право да „реализират волята на народа без одобрението на парламента“. Съдебният панел обаче постанови, че правителството не разполага с правомощия, съгласно „кралския прерогатив“, еднолично да задейства член 50.

Изслушването на обжалването се очаква да започне на 5 декември.

Инвеститорите във Великобритания незабавно изразиха надежда, че каквото и да се случи, това решение на съда ще направи малко вероятно осъществяване на така наречения „твърд Брекзит“, който те смятат за икономическа катастрофа. Новината от съда доведе до покачване на стойността на британската лира на валутните пазари.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.