Вие сте тук

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка

понеделник, 5 Декември, 2016 - 10:52
Тема: 

 

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като предложеният от него референдум за конституционни промени не получи подкрепата на италианците вчера. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност от 60%, гласоподавателите казаха твърдо не на промените, предложени от премиера, съобщава БНТ.

Екзит половете сочат, че около 58 на сто са гласували с НЕ, срещу 46% - ЗА. Вотът е считан за наказателен срещу политиката на Ренци и е успех за популистките партии в Европа. Третата по големина икономика в Еврозоната даде ясен сигнал за възхода на популистките партии и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност. След обявяването на резултатите еврото се срина в търговията спрямо долара.

Той обеща да напусне, ако изгуби референдума и нямаше друг ход освен да изпълни обещанието си.

Матео Ренци - премиер на Италия: "Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си."

Матео Ренци обяви, че следобед ще свика извънредно съвещание на кабинета, след което ще се отправи към президентството и ще подаде своята оставка.

В ранните часове на деня привърженици на кампанията против конституционните промени пееха италианската партизанска песен - Чао.

По улиците на Рим също имаше ликуващи.

Федерика Чарлариело: "Победата на кампанията "Не" и важен сигнал, сигнал, че хората са уморени от политиката на съкращения, от неолибералната политика на Ренци и предишните правителства."

Големите победители от вота - популистките и евроскептичните формации "5 звезди" и "Северна лига". Лидерът на движението "5 звезди" - комедийният актьор Бепе Грило заяви, че е готов да управлява страната, а Матео Салвини от антиимигрантската Северна лига определи референдума като победа на хората.

Луиджи ди Майо - депутат от движението "5 звезди": "Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство."

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което ще направи президентът Серджо Матарела. Очаква се той да поиска от Ренци да остане на власт, поне докато парламентът приеме бюджетът за догодина по-късно този месец. А според анализатори днес Италия се събужда изправена пред заплахата от банкова криза, политически хаос, популисти, които устремено са се насочили към властта.

Повече може да видите в материала на БНТ

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.