Вие сте тук

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка

Дата на публикуване: 
понеделник, 5 Декември, 2016 - 10:52
Тема: 

 

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като предложеният от него референдум за конституционни промени не получи подкрепата на италианците вчера. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност от 60%, гласоподавателите казаха твърдо не на промените, предложени от премиера, съобщава БНТ.

Екзит половете сочат, че около 58 на сто са гласували с НЕ, срещу 46% - ЗА. Вотът е считан за наказателен срещу политиката на Ренци и е успех за популистките партии в Европа. Третата по големина икономика в Еврозоната даде ясен сигнал за възхода на популистките партии и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност. След обявяването на резултатите еврото се срина в търговията спрямо долара.

Той обеща да напусне, ако изгуби референдума и нямаше друг ход освен да изпълни обещанието си.

Матео Ренци - премиер на Италия: "Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си."

Матео Ренци обяви, че следобед ще свика извънредно съвещание на кабинета, след което ще се отправи към президентството и ще подаде своята оставка.

В ранните часове на деня привърженици на кампанията против конституционните промени пееха италианската партизанска песен - Чао.

По улиците на Рим също имаше ликуващи.

Федерика Чарлариело: "Победата на кампанията "Не" и важен сигнал, сигнал, че хората са уморени от политиката на съкращения, от неолибералната политика на Ренци и предишните правителства."

Големите победители от вота - популистките и евроскептичните формации "5 звезди" и "Северна лига". Лидерът на движението "5 звезди" - комедийният актьор Бепе Грило заяви, че е готов да управлява страната, а Матео Салвини от антиимигрантската Северна лига определи референдума като победа на хората.

Луиджи ди Майо - депутат от движението "5 звезди": "Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство."

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което ще направи президентът Серджо Матарела. Очаква се той да поиска от Ренци да остане на власт, поне докато парламентът приеме бюджетът за догодина по-късно този месец. А според анализатори днес Италия се събужда изправена пред заплахата от банкова криза, политически хаос, популисти, които устремено са се насочили към властта.

Повече може да видите в материала на БНТ