Вие сте тук

Росен Плевнелиев ще отстъпи на своя Румен Радев възможността да назначи служебно правителство

сряда, 21 Декември, 2016 - 13:34
Тема: 

В съответствие с Конституцията право и задължение да насрочи конкретна дата за избори, както и да разпусне 43-тото Народно събрание, е на новоизбрания президент Румен Радев, се казва в прессъобщение на президентската институция. 

„В назначаването на служебно правителство за двадесет работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към българския народ, след като по-рано днес представители на Реформаторския блок обявиха пред държавния глава, че не могат да реализират третия и последен проучвателен мандат за създаване на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание.  

В изказването си президентът Плевнелиев припомни, че в съответствие с Конституцията правото и задължението да насрочи конкретната дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори, както и да разпусне 43-тото НС е на новоизбрания президент Румен Радев. „Публично и коректно, предложих всички възможни компромисни варианти – от възможността Народното събрание да излъчи ново редовно правителство, до това да поемем солидарна отговорност за едно общо служебно правителство с новоизбрания президент Радев. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на новоизбрания президент Радев, с единствената и вярвам благородна и разумна цел, през този преходен период държавата да се управлява от само едно служебно правителство. Още повече, че Радев публично обяви, че е готов със своето служебно правителство“, посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев заяви, че най-добрият вариант за страната е да има плавен преход от редовно правителство към едно служебно правителство и след това към ново редовно правителство. „Такъв е духът на Конституцията. Това е разумното действие. Това е европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации“, категоричен беше държавния глава. По думите на президента приемо-предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците, за по-малко от месец, е изключително рисков момент на скъсване на институционалната приемственост. „Това не е добро решение за държавата, още повече във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в региона и по света. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Така аз разбирам задълженията си към нацията – да дам всичко от себе си, да отстъпя когато е нужно, да търся добрите решения за държавата“, посочи още президентът Плевнелиев.  

Държавният глава заяви също така, че решението му да отстъпи правото да назначи служебно правителство на президента Радев, е най-добрият начин за гарантиране на институционална стабилност и приемственост. „Ще се погрижим институциите да продължат работата си нормално. Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбрания президент Радев, дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.
 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.