Вие сте тук

Франция, Германия, Италия и Испания ще обсъдят възможностите за Европа на няколко скорости

понеделник, 6 Март, 2017 - 10:23

Франция и Германия, подкрепяни от Италия и Испания, ще обсъждат възможностите за Европа на няколко скорости на мини среща на върха тази вечер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата ще се състои във Версайския дворец край Париж. В нея ще участват френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Паоло Джентилони и испанския премиер Мариано Рахой. Мини форумът на върха се провежда преди срещата на върха на ЕС в Рим, организирана по повод 60-ата годишнина от подписването на Римския договор за създаване на Европейската икономическа общност. Тази среща ще е на 25 март и на нея се очаква да се обсъжда бъдещето на ЕС след Брекзит.

Измежду петте сценария за реформа на Европа, начертани от председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер по-рано тази седмица и вариращи от обикновен единен пазар до засилена интеграция, Берлин и Париж вече са направили своя избор - този на Европа на няколко скорости.

За да се преодолеят възраженията на някои страни членки, по-специално на новодошлите от Изтока, както и тромавостта на един 27-членен съюз, то страните, които искат да напредват, биха могли да го правят на малки групи по различни приоритетни въпроси, като икономически растеж, социални въпроси, защита на границите или отбраната."Ще има един ЕС на различни скорости, всички няма да участват всеки път във всички етапи на интеграцията", каза Меркел още на 3 февруари в Малта.

В отговор на предложенията на Юнкер от началото на този месец Париж и Берлин призоваха ЕС да си даде по-добре сметка за "различните нива на амбицията на страните членки". Франция и Германия смятат, че спешно трябва да се реагира, за да се даде стимул на една Европа, преживяла серия от трусове, от кризата в Еврозоната до бежанската криза, от решението на британците за Брекзит до критиките на Доналд Тръмп към ЕС.

Италия, която работи по пътна карта за срещата на върха в Рим, и страните от Бенелюкс също застанаха зад идеята за интеграция на няколко скорости, но същевременно са обезпокоени от възхода на антиевропейските партии, печелещи все повече терен с всеки избор. Неотдавна в интервю за Франс прес Рахой пък каза, че е привърженик на фискален съюз и на единен енергиен пазар, както и на единен цифров пазар.

Европа на няколко скорости, съставена от няколко твърди ядра и от концентрични кръгове не е изцяло нова идея. Това дори е реалност, отбелязва Франс прес, визирайки Шенгенската зона и Еврозоната, в които някои страни членки на ЕС не влизат.

За да не ядосват нито една страна членка, по-специално тези от Източна Европа, които се опасяват, че ще останат образно казано в задната част на европейския влак, лидерите на четирите страни, събиращи се във Версай, няма да направят никакво изявление в края на срещата си утре, която ще бъде последвана от работна вечеря.

Относно сценариите за бъдещето на Европа, Франс прес припомня, че страните от Вишеградската четворка, загрижени преди всичко за свободното движение на своите граждани предпочитат да поставят акцента върху запазване на единния пазар и засилване на ролята на националните парламенти. Полската премиерка Беата Шидло каза вече: "Ние искаме по-добра Европа, а не повече Европа или по-малко Европа".

Всичко това вещае оживени дискусии на следващата среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.