Вие сте тук

Много европейски държави подкрепиха нанесения от САЩ удар по Сирия

Дата на публикуване: 
петък, 7 Април, 2017 - 11:59

Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие, заявиха днес президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлер Ангела Меркел, цитирани от БТА.

„Военен обект на сирийския режим, използван за бомбардировки с химическо оръжие, бе разрушен тази нощ от американските удари. Асад носи цялата отговорност за този развой“, гласи обща декларация на Меркел и Оланд, цитирана от Франс прес и ДПА. „Той трябваше да бъде санкциониран за нееднократната употреба на химически оръжия от неговия режим и престъпленията срещу собственото му население“, се посочва в декларацията.

Президентът и канцлерът изразяват подкрепа за ракетните удари на САЩ и посочват, че са били информирани предварително от Вашингтон за плана за нанасянето им, добавя АФП.

Британското правителство също изрази подкрепа за военните действия на САЩ в Сирия, съобщи говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

Петдесет и девет ракети „Томахок“ бяха изстреляни тази нощ от два бойни кораба на САЩ срещу сирийско военно летище и други мишени, съобщи говорител на Пентагона.

„Тези ракети бяха насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари“, каза пред репортери говорителят капитан Джеф Дейвис, цитиран от Ройтерс.