Вие сте тук

Много европейски държави подкрепиха нанесения от САЩ удар по Сирия

петък, 7 Април, 2017 - 11:59

Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие, заявиха днес президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлер Ангела Меркел, цитирани от БТА.

„Военен обект на сирийския режим, използван за бомбардировки с химическо оръжие, бе разрушен тази нощ от американските удари. Асад носи цялата отговорност за този развой“, гласи обща декларация на Меркел и Оланд, цитирана от Франс прес и ДПА. „Той трябваше да бъде санкциониран за нееднократната употреба на химически оръжия от неговия режим и престъпленията срещу собственото му население“, се посочва в декларацията.

Президентът и канцлерът изразяват подкрепа за ракетните удари на САЩ и посочват, че са били информирани предварително от Вашингтон за плана за нанасянето им, добавя АФП.

Британското правителство също изрази подкрепа за военните действия на САЩ в Сирия, съобщи говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

Петдесет и девет ракети „Томахок“ бяха изстреляни тази нощ от два бойни кораба на САЩ срещу сирийско военно летище и други мишени, съобщи говорител на Пентагона.

„Тези ракети бяха насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари“, каза пред репортери говорителят капитан Джеф Дейвис, цитиран от Ройтерс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.