Вие сте тук

Сирия и Либия ще са основни теми по време на срещата на страните от Г-7

Дата на публикуване: 
понеделник, 10 Април, 2017 - 11:13

На започващата днес среща на министрите на външните работи на Групата на седемте най-развити индустриализирани страни Европа и Япония ще се опитат да получат ясно становище от САЩ по редица въпроси, особено свързани със Сирия, предаде БТА.

Срещата ще започне с работен обяд. Дискусиите ще приключат към 17 ч. местно време (15 часа по Гринуич), отбелязва Франс прес.

Двудневната среща в град Лука в италианския регион Тоскана ще се състои на фона на дислоцирането на ударна група на военноморския флот на САЩ близо до Корейския полуостров и съществуващите опасения за ядрените амбиции на Северна Корея. Но гражданската война в Сирия вероятно ще се окаже в центъра на преговорите, отбелязва Ройтерс. Италия се надява в заключителното изявление от срещата да подкрепи опитите на ООН да сложи край на шестгодишния конфликт в страната.

На срещата Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Япония ще получат първата си възможност да разпитат новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън дали Вашингтон е решен да свали сирийския президент Башар Асад. Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да е настроен по-малко интервенционистки от предшествениците си и по-склонен да пренебрегне нарушения на човешките права, ако това е в интересите на САЩ, припомня Ройтерс. Предвид това американският удар срещу Сирия миналата седмица в отговор на нападението с химически оръжия срещу мирни граждани обърка много дипломати. Не е сигурно обаче дали Вашингтон иска Асад да напусне поста си, към което се стремят и много европейски страни, или ракетният удар е бил предупреждение.

Американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви през уикенда, че смяната на режима в Сирия е един от приоритетите на президента Доналд Тръмп, а държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че първият приоритет на Вашингтон е да надвие „Ислямска държава“, припомня Ройтерс. Смесените послания объркаха и разстроиха европейските съюзници на САЩ, които желаят Вашингтон да подкрепи изцяло политическо решение, основаващо се на предаване на властта в Дамаск.

Външните министри ще обсъдят в Лука и въпроса за Либия. Италия се надява подкрепяното от ООН либийско правителство да получи еднозначна подкрепа. В момента правителството не успява да наложи властта си в цялата столица и още по-малко в останалата част от страната. Рим се опасява, че Вашингтон, който още не е изразил еднозначна позиция, може да последва примера на Египет, подкрепящ генерал Халифа Хафтар в Източна Либия.

Британският външен министър ще поиска от колегите си от Г-7 да се засилят още повече санкциите срещу Русия, ако Москва не прекрати подкрепата си за Дамаск, предаде ТАСС. „Великобритания иска западните страни да въведат нови санкции срещу Русия, ако тя не скъса връзките със сирийския президент Башар Асад“, пише британският в. „Таймс“. По данни на вестника документът за санкциите вече е готов за срещата в Лука.