Вие сте тук

Сирия и Либия ще са основни теми по време на срещата на страните от Г-7

понеделник, 10 Април, 2017 - 11:13

На започващата днес среща на министрите на външните работи на Групата на седемте най-развити индустриализирани страни Европа и Япония ще се опитат да получат ясно становище от САЩ по редица въпроси, особено свързани със Сирия, предаде БТА.

Срещата ще започне с работен обяд. Дискусиите ще приключат към 17 ч. местно време (15 часа по Гринуич), отбелязва Франс прес.

Двудневната среща в град Лука в италианския регион Тоскана ще се състои на фона на дислоцирането на ударна група на военноморския флот на САЩ близо до Корейския полуостров и съществуващите опасения за ядрените амбиции на Северна Корея. Но гражданската война в Сирия вероятно ще се окаже в центъра на преговорите, отбелязва Ройтерс. Италия се надява в заключителното изявление от срещата да подкрепи опитите на ООН да сложи край на шестгодишния конфликт в страната.

На срещата Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Япония ще получат първата си възможност да разпитат новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън дали Вашингтон е решен да свали сирийския президент Башар Асад. Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да е настроен по-малко интервенционистки от предшествениците си и по-склонен да пренебрегне нарушения на човешките права, ако това е в интересите на САЩ, припомня Ройтерс. Предвид това американският удар срещу Сирия миналата седмица в отговор на нападението с химически оръжия срещу мирни граждани обърка много дипломати. Не е сигурно обаче дали Вашингтон иска Асад да напусне поста си, към което се стремят и много европейски страни, или ракетният удар е бил предупреждение.

Американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви през уикенда, че смяната на режима в Сирия е един от приоритетите на президента Доналд Тръмп, а държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че първият приоритет на Вашингтон е да надвие „Ислямска държава“, припомня Ройтерс. Смесените послания объркаха и разстроиха европейските съюзници на САЩ, които желаят Вашингтон да подкрепи изцяло политическо решение, основаващо се на предаване на властта в Дамаск.

Външните министри ще обсъдят в Лука и въпроса за Либия. Италия се надява подкрепяното от ООН либийско правителство да получи еднозначна подкрепа. В момента правителството не успява да наложи властта си в цялата столица и още по-малко в останалата част от страната. Рим се опасява, че Вашингтон, който още не е изразил еднозначна позиция, може да последва примера на Египет, подкрепящ генерал Халифа Хафтар в Източна Либия.

Британският външен министър ще поиска от колегите си от Г-7 да се засилят още повече санкциите срещу Русия, ако Москва не прекрати подкрепата си за Дамаск, предаде ТАСС. „Великобритания иска западните страни да въведат нови санкции срещу Русия, ако тя не скъса връзките със сирийския президент Башар Асад“, пише британският в. „Таймс“. По данни на вестника документът за санкциите вече е готов за срещата в Лука.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.