Вие сте тук

Сирия беше основна тема на днешното заседание на външните министри от Г-7

вторник, 11 Април, 2017 - 13:17

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън участва в срещата на страните от Г-7 в Италия, където основна тема беше изострянето на ситуацията около Сирия. По-късно Тилърсън замина на преговори в Москва. Той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров. Въпреки, че познава Владимир Путин от години, Тилърсън няма да разговаря с него.

Сирия беше основна тема на днешното заседание на външните министри от Г-7. Заедно с близкоизточните си партньори, те определяха единна позиция по въпроса преди заминаването Рекс Тилърсън за Москва, коментира БНТ. Целта е Русия да бъде убедена да изостави своя сирийски съюзник. Според наблюдателите, това е доста трудно. Западът може би ще опита с нови санкции срещу Кремъл за каквито говори британският външен министър Борис Джонсън.

„Съединените щати вече наложиха някои допълнителни санкции и ще обсъдим възможността за още санкции срещу сирийски военни и руски военни, които са замесени в координирането на сирийските бойни действия“, каза Борис Джонсън, външен министър на Великобритания.

Според „Дейли Телеграф“, Лондон и Вашингтон смятат, че съществува „времеви прозорец“, в който ще бъде възможно да се убеди Путин да скъса отношенията си с Асад.

Сирия отрича да е извършвала химическа атака в района на бунтовниците Хан Шейхун, при която загинаха 89 души. Нападението обаче предизвика американските ракетни удари по базата Шейрат и изострянето на руско-американските отношения.

„Не смятаме военното решение за правилното“, каза Алфано, след като под негово председателство в рамките на срещата на Г-7 се проведоха разговори в разширен формат с участието на колегите му от Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания, предаде БТА.

Той заяви, че на срещата на високо равнище в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че „Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия“.

Италианските домакини използваха възможността да покажат забележителностите на град Лука, в това число местната катедрала. Г-7 включва седемте най-развити икономики, които представляват 65 процента от брутния вътрешен продукт в света. Русия беше изключена заради анексирането на Крим.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.