Вие сте тук

Шойбле намекна за риск от диктатура в Турция в случай на положителен вот на референдума

сряда, 12 Април, 2017 - 11:21

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле намекна, че има риск от диктатура в Турция в случай на победа на „да“ на референдума за разширяване на правомощията на президента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на дебати, организирани от седмичника „Шпигел“, Шойбле бе запитан дали мисли, че с реформата на конституцията турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да установи авторитарен, дори диктаторски режим в страната си. Министър отговори: „Можем да тълкуваме и по този начин този проект за реформа“.

„А и когато наблюдаваме еволюцията на Ердоган в последните години, със сигурност можем да открием много причини и да анализираме онова, което се случи, но наистина това са сигнали, които са обезпокоителни“, заяви Шойбле по време на дебатите, състояли се в Хамбург.

Министър каза, че е разговарял с много турци в Германия, които са му признали, че се страхуват от репресии, ако открито отправят критики срещу режима в Анкара.

„Но един от тях ми каза: „Знаете ли, накрая Турция ще надживее Ердоган“. Това ми вдъхва малко надежда“, каза германският министър на финансите.

Той каза, че задържането в Турция на германо-турски журналист, кореспондент на в. „Велт“, прави много трудно отпускането на икономическа помощ от Берлин за Анкара.

„Бяхме на прав път път да конкретизираме тази икономическа помощ, но после беше извършен арестът“, каза Шойбле.

Журналистът Дениз Юджел е в ареста за „терористична“ пропаганда и подклаждане към омраза. Турският президент го нарече „германски агент“ и „кюрдски сепаратист“.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.