Вие сте тук

Турският премиер защитава конституционните промени, които ще доведат до премахване на поста му

четвъртък, 13 Април, 2017 - 13:18

Турският премиер Бинали Йълдъръм усилено защитава конституционна реформа, желана от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това изненадва мнозина, тъй като текстът предвижда премахване на неговия пост.

Откакто е на премиерския пост, Йълдъръм показа безупречна лоялност към истински силния човек в Турция - Ердоган.

Ако реформата бъде одобрена на референдума на 16 април, пълномощията на премиера ще бъдат прехвърлени върху държавния глава и неговата длъжност ще изчезне за сметка на един или няколко вицепрезидента, коментира БНР.

Премахването на този пост, който е съществувал още от времето на Османската империя, е една от най-радикалните промени, внасяни с тази реформа.

С двама капитани корабът потъва. Трябва да има само един капитан, бе заявил Йълдъръм, който е корабостроителен инженер по образование и бивш директор на общинската фериботна компания в Истанбул.

Хората ще знаят за кого да гласуват, от кого да очакват действия, кого да държат отговорен. Тази личност занапред е президентът, заяви Ердоган.

За мен няма значение това, че постът на премиера ще бъде премахнат, изтъква Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за международни отношения. Това, което ме притеснява, е, че вече няма кой да уравновесява президентската власт, както би трябвало да бъде при една демокрация

През XIV век в Турция великият везир е имал функция, отговаряща на тази на премиера, и е бил понякога дори по-могъщ от султана.  

Този пост се е запазил до краха на Османската империя. Когато основателят на модерна Турция Мустафа Кемал става първият й президент, той прави героя от войната Исмет Иньоню свой премиер.

В продължение на десетилетия този пост бе най-важният в турската политическа система.

След избирането му на президентския пост през 2014 г. Ердоган преобърна обичаите, като не се поколеба да отстрани своя премиер Ахмет Давутоглу, щом  разногласията между двамата станаха твърде силни.

Роден в бедно семейство в Ерзинджан /Източна Турция/, 61-годишният Бинали Йълдъръм винаги е проявявал вярност към Реджеп Тайип Ердоган, на когото е служил в продължение на години в Министерството на транспорта, контролирайки мегапроектите, които са гордостта на държавния глава.

Ако текстът бъде приет, длъжността на премиера ще бъде премахната след парламентарните и президентски избори през ноември 2019 г.

Възможно е Йълдъръм да бъде един от двамата вицепрезиденти, като другият потеницално може да е Девлет Бахчели, лидерът на крайнонационалистическата десница (Партията на националистическото действие), който подкрепя управляващата партия (Партията на справедливостта и развитието) за този текст.

Референдумът е последният етап преди Турция да приеме официално една система, при която властва един човек, изтъква Марк Пиерини, гостуващ професор в европейския клон на мозъчния тръст Фондация Карнеги.

Ако бъде одобрена, новата конституция ще внесе драстични промени в управлението на страната, подчертава той.

Ердоган определи като „лъжи“ твърденията, че внесените в конституцията промени ще доведат до управление на един човек, до произволно правосъдие и отслабен парламент.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.