Вие сте тук

Турският премиер защитава конституционните промени, които ще доведат до премахване на поста му

Дата на публикуване: 
четвъртък, 13 Април, 2017 - 13:18

Турският премиер Бинали Йълдъръм усилено защитава конституционна реформа, желана от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това изненадва мнозина, тъй като текстът предвижда премахване на неговия пост.

Откакто е на премиерския пост, Йълдъръм показа безупречна лоялност към истински силния човек в Турция - Ердоган.

Ако реформата бъде одобрена на референдума на 16 април, пълномощията на премиера ще бъдат прехвърлени върху държавния глава и неговата длъжност ще изчезне за сметка на един или няколко вицепрезидента, коментира БНР.

Премахването на този пост, който е съществувал още от времето на Османската империя, е една от най-радикалните промени, внасяни с тази реформа.

С двама капитани корабът потъва. Трябва да има само един капитан, бе заявил Йълдъръм, който е корабостроителен инженер по образование и бивш директор на общинската фериботна компания в Истанбул.

Хората ще знаят за кого да гласуват, от кого да очакват действия, кого да държат отговорен. Тази личност занапред е президентът, заяви Ердоган.

За мен няма значение това, че постът на премиера ще бъде премахнат, изтъква Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за международни отношения. Това, което ме притеснява, е, че вече няма кой да уравновесява президентската власт, както би трябвало да бъде при една демокрация

През XIV век в Турция великият везир е имал функция, отговаряща на тази на премиера, и е бил понякога дори по-могъщ от султана.  

Този пост се е запазил до краха на Османската империя. Когато основателят на модерна Турция Мустафа Кемал става първият й президент, той прави героя от войната Исмет Иньоню свой премиер.

В продължение на десетилетия този пост бе най-важният в турската политическа система.

След избирането му на президентския пост през 2014 г. Ердоган преобърна обичаите, като не се поколеба да отстрани своя премиер Ахмет Давутоглу, щом  разногласията между двамата станаха твърде силни.

Роден в бедно семейство в Ерзинджан /Източна Турция/, 61-годишният Бинали Йълдъръм винаги е проявявал вярност към Реджеп Тайип Ердоган, на когото е служил в продължение на години в Министерството на транспорта, контролирайки мегапроектите, които са гордостта на държавния глава.

Ако текстът бъде приет, длъжността на премиера ще бъде премахната след парламентарните и президентски избори през ноември 2019 г.

Възможно е Йълдъръм да бъде един от двамата вицепрезиденти, като другият потеницално може да е Девлет Бахчели, лидерът на крайнонационалистическата десница (Партията на националистическото действие), който подкрепя управляващата партия (Партията на справедливостта и развитието) за този текст.

Референдумът е последният етап преди Турция да приеме официално една система, при която властва един човек, изтъква Марк Пиерини, гостуващ професор в европейския клон на мозъчния тръст Фондация Карнеги.

Ако бъде одобрена, новата конституция ще внесе драстични промени в управлението на страната, подчертава той.

Ердоган определи като „лъжи“ твърденията, че внесените в конституцията промени ще доведат до управление на един човек, до произволно правосъдие и отслабен парламент.