Вие сте тук

Среща за Украйна в Минск

сряда, 11 Февруари, 2015 - 11:35
Тема: 

Тази вечер в Минск се очаква дълго отлаганата среща на върха за търсене на мирно уреждане на украинската криза. Ще присъстват лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна, съобщава БНТ.

Френският президент Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел все пак ще отидат днес в Минск, "за да направят каквото могат до последния възможен момент" с цел намиране на дипломатическо решение на украинската криза, съобщи Елисейският дворец в изявление, цитирано от Франс прес. След като по-рано днес направиха "бърз преглед на ситуацията" в телефонен разговор, двамата лидери се разбраха да отидат в беларуската столица в късния следобед, където ще се срещнат с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко, заяви френското президентство.

Украинският президент Петро Порошенко заяви тази сутрин, че тръгва за Минск за участие в срещата на Контактната група, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Отивам в Минск, за да прекратя огъня и да започна политически диалог незабавно и без всякакви условия", каза той, цитиран от своята пресслужба. По-рано през деня френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в пряк ефир по радио "Франс ентер", че още не се знае дали френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще потеглят за Минск. Те щели да решат това след телефонни разговори тази сутрин. "Предстоят много трудни преговори. Трябва да избегнем война в Европа. Нужно е да се изработи и приеме договор, който да не се окаже просто текст на хартия и който действително ще се изпълнява", отбеляза Фабиюс. "Решението на украинската криза може да бъде само политическо. Доставките на оръжие не влизат в плановете на Франция", добави той.

Определянето на дата за срещата на така наречената “нормандска четворка” беше обект на дипломатически совалки през последния месец. В крайна сметка Ангела Меркел, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще седнат около една маса тази вечер в беларуската столица, за да потърсят мирно решение на ситуацията в Източна Украйна. Още в неделя четиримата лидери са обсъдили по телефона част от темите в дневния ред на форума, между които е и съвместна пътна карта за решаване на кризата в Донбас.

Днешната среща на върха бе предшествана от интензивна работа на Контактната група за Украйна, в която участват и представители на двете самоообявили се “народни републики”. Работата на групата протече при закрити врата и в края на заседанията единствено представителят на Донецк, Денис Пушилин направи изявление. Той заяви, че е “рано да се говори за прекратяване на огъня”. Такъв вариант все пак е бил обсъден, заедно с план за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна. Друга тема на разговорите са били форматът на властта в Източна Украйна и провеждането на местни избори в Донецка област.

Междувременно американският президент Барак Обама обсъди по телефона с руския президент Владимир Путин ескалацията на насилието в Източна Украйна и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение. Администрацията във Вашингтон съобщи, че са подготвени законопроекти за предоставянето на военна помощ на стойност 1 милиард долара на Украйна, както и допълнителни санкции за Москва в случай, че Кремъл не покаже готовност за мирно решение на украинската криза.

*Последна промяна 11:35, 11 февруари 2015

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.