Вие сте тук

Жан-Клод Юнкер поиска ЕС да приеме задължителни квоти за разселването на 160 хиляди бежанци

сряда, 9 Септември, 2015 - 13:36
Тема: 

Всяка страна от Европейския съюз (ЕС) задължително да участва в приемането на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. Това поиска председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред депутатите от Европейския парламент (ЕП), предаде корспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Юнкер предлага още споделена охрана на външните граници и предоставяне на 1,8 милиарда евро помощ за развитие в страните от Сахел и Африканския рог, от които идват много мигранти.

Жан-Клод Юнкер призова за постоянно действаща система за задължителни квоти при разпределянето на бежанците. От първоначално предложените 40 хиляди от Италия и Гърция, сега исканият брой се увеличава със 120 хиляди на общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани, като част от тях ще бъдат изпратени в останалите държави от територията и на Унгария.

Зимата наближава, нима искаме хората да спят на студа по гарите в Будапеща, попита председателят на Европейската комисия:

Това трябва да стане на задължителен принцип. Призовавам страните да приемат предложението ни на срещата на вътрешните министри на 14 септември. Надявам се този път всеки един да участва. Без поеми, без реторика. Този път са нужни действия!

Истина е, че Европа не може да приеме цялата световна мизерия, допълни Юнкер, но според него въпреки безпрецедентния миграционен поток, броят на идващите на наша територия е само 0,11% от цялото население на Европейския съюз. Той сравни тези данни с наплива в Турция, Йордания и Ливан, които полагали "херкулесовски усилия" да приютят бягащите от сирийската война.

Щом всички се бием срещу "Ислямска държава", имаме и отговорност да приемем бегълците от нея, е аргументът на люксембургския политик. Той обърна внимание и на държавите по външните граници на Съюза, които сега не регистрират всички новопристигнали.

Юнкер призова за реформа на Дъблинската система за убежище, без да поставя под съмнение свободното движение на граждани в рамките на Шенгенската зона без вътрешни граници.

Шенгенската система няма да бъде премахната по време на мандата на тази Европейска комисия. Но другата страна на монетата относно свободното движение изисква да работим заедно за охрана на външните граници. Трябва да подсилим значително агенцията Фронтекс и да въведем напълно действаща европейска гранична и брегова охрана, заяви Жан-Клод Юнкер.

Ако някоя от балканските страни откаже да бъде включена в т.нар. "европейски списък на сигурни държави на произход", така че техните граждани да нямат право да подават молби за убежище, те трябва да забравят членство в Европейския съюз, каза още председателят на ЕК. Той поиска и повече пари от правителствата за доверителен фонд от 1,8 милиарда евро помощ на африканските държави.

До последно неговият секретариат отказваше да публикува писмените законодателни предложения преди дебатите в парламентарната зала в Страсбург с евродепутатите да приключи.

Заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова е поискала държавите от външните граници на Европейския съюз да се ползват с особен статут при разпределение на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди. Йотова е един от авторите на доклада за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите страни - членки, който трябва да бъде одобрен по-късно днес в пленарната зала в Страсбург.

Материалът е на БНР

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.