Вие сте тук

Франсоа Оланд: Интервенциите на Турция и Русия в Сирия носят риск от общо възпламеняване

Дата на публикуване: 
вторник, 30 Август, 2016 - 13:49

Френският президент Франсоа Оланд предупреди днес за „опасността от общо възпламеняване“ в Сирия с „многобройните, противоречиви намеси“ на Турция и на Русия, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Оланд говори пред конференцията на посланиците в Елисейския дворец.

„Тези многобройни противоречиви интервенции носят риск от общо възпламеняване“, заяви френският държавен глава, споменавайки конкретно военната интервенция на Анкара срещу кюрдите. „Спирането на боевете е от абсолютна спешност“, добави той.

Френският президент посочи, че разбира тревогите на Турция, свързани със защитаването на границите й и борбата срещу „Ислямска държава“. Той обаче критикува действията на тази страна спрямо кюрдските бунтовници, които сътрудничат на ръководената от САЩ международна коалиция срещу екстремистите.

По отношение на Русия Оланд заяви, че тя не бива да пренебрегва информациите за нападения с химически оръжия от страна на сирийския режим, и поиска от Москва да подкрепи призива на Франция за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ги осъжда, предаде Ройтерс.