Вие сте тук

Сирийският президент направи изненадваща визита в Москва

Дата на публикуване: 
четвъртък, 22 Октомври, 2015 - 10:54

Протичащата сега военна операция трябва да бъде последвана от политически стъпки за край на конфликта в Сирия, заявиха Владимир Путин и Башар Асад по време на вчерашните им преговори.

Сирийският президент направи изненадващо посещение в Москва, това е първото му пътуване в чужбина от началото на сирийската криза през 2011 година, коментира БГНЕС.

Руският президент заяви, че дългосрочното урегулиране на ситуацията може да се постигне с участието на всички политически партии, етнически и религиозни групи. „Ние сме готови да дадем своя принос не само в хода на въоръжените военните действия срещу тероризма, но и за политически процес“, заяви Путин на Асад.

От своя страна гостът подчерта значението на „по-нататъшни политически стъпки“, се казва в съобщение на Кремъл. Той информира също за ситуацията в Сирия и плановете на правителствените войски. Гостът определи тероризма като реална пречка за политическото уреждане на кризата в страната. „Необходимо е да се обърне специално внимание на атаките срещу тероризма”, призова сирийският лидер, чиито думи са публикувани на сайта на Кремъл.

Асад подчерта също, че без намесата на Русия, тероризмът щеше да се разпростре върху много по-голяма територия.

От Дамаск съобщиха, че след разговорите Асад се е върнал в Сирия.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган проведе телефонен разговор с Путин по повод визитата на Асад в Русия, съобщи турският в. „Хюриет“. Ердоган изрази притесненията си от сирийски удари срещу Алепо, които според него биха могли да предизвикат нова бежанска вълна.

Според агенция Ройтерс турският държавен глава е изразил необходимостта да се води „борба срещу всички терористични групи“, подчертавайки връзката между военното крило на организацията на сирийските кюрди и турската Кюрдска работническа партия (ПКК).

„Ако Асад беше останал по-дълго в Москва, сирийският народ щеше да си отдъхне спокойно. Ако той бе останал (в Москва), Сирия щеше да започне истински преходен период”, заяви на свой ред пред журналисти турският премиер Ахмет Давутоглу. Според него докато сирийските бежанци, които са повече от 5 милиона, не започнат да се връщат в дома си, преходен период няма да настъпи.

Формулата за решение на кризата в Сирия трябва да включва сваляне на президента Башар Асад.

„Без значение какво се обсъжда при затворена врата, нуждаем се от формула, която да гарантира оттеглянето на Асад”, изтъкна Давутоглу.

В същото време Турция обяви, че е готова да посрещне нов бежанска вълна от Сирия. Турция се подготвя за започването на нова бежанска вълна от Сирия, щом армията на президента Башар Асад , подкрепени от руски самолети, започнаха нова офанзива в страната.

„Готови сме за нея, ако се случи. Направена е подготовка те (бежанците) да бъдат подслонени в близост до (град) Килис“, каза турски представител на властта, пожелал анонимност. Според него в близост до града вече е построен лагер за настаняване на имигрантите.

Турция е приела над 2,2 млн. бежанци от началото на конфликта в съседна Сирия преди 4 години.