Вие сте тук

Сирийският президент направи изненадваща визита в Москва

четвъртък, 22 Октомври, 2015 - 10:54

Протичащата сега военна операция трябва да бъде последвана от политически стъпки за край на конфликта в Сирия, заявиха Владимир Путин и Башар Асад по време на вчерашните им преговори.

Сирийският президент направи изненадващо посещение в Москва, това е първото му пътуване в чужбина от началото на сирийската криза през 2011 година, коментира БГНЕС.

Руският президент заяви, че дългосрочното урегулиране на ситуацията може да се постигне с участието на всички политически партии, етнически и религиозни групи. „Ние сме готови да дадем своя принос не само в хода на въоръжените военните действия срещу тероризма, но и за политически процес“, заяви Путин на Асад.

От своя страна гостът подчерта значението на „по-нататъшни политически стъпки“, се казва в съобщение на Кремъл. Той информира също за ситуацията в Сирия и плановете на правителствените войски. Гостът определи тероризма като реална пречка за политическото уреждане на кризата в страната. „Необходимо е да се обърне специално внимание на атаките срещу тероризма”, призова сирийският лидер, чиито думи са публикувани на сайта на Кремъл.

Асад подчерта също, че без намесата на Русия, тероризмът щеше да се разпростре върху много по-голяма територия.

От Дамаск съобщиха, че след разговорите Асад се е върнал в Сирия.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган проведе телефонен разговор с Путин по повод визитата на Асад в Русия, съобщи турският в. „Хюриет“. Ердоган изрази притесненията си от сирийски удари срещу Алепо, които според него биха могли да предизвикат нова бежанска вълна.

Според агенция Ройтерс турският държавен глава е изразил необходимостта да се води „борба срещу всички терористични групи“, подчертавайки връзката между военното крило на организацията на сирийските кюрди и турската Кюрдска работническа партия (ПКК).

„Ако Асад беше останал по-дълго в Москва, сирийският народ щеше да си отдъхне спокойно. Ако той бе останал (в Москва), Сирия щеше да започне истински преходен период”, заяви на свой ред пред журналисти турският премиер Ахмет Давутоглу. Според него докато сирийските бежанци, които са повече от 5 милиона, не започнат да се връщат в дома си, преходен период няма да настъпи.

Формулата за решение на кризата в Сирия трябва да включва сваляне на президента Башар Асад.

„Без значение какво се обсъжда при затворена врата, нуждаем се от формула, която да гарантира оттеглянето на Асад”, изтъкна Давутоглу.

В същото време Турция обяви, че е готова да посрещне нов бежанска вълна от Сирия. Турция се подготвя за започването на нова бежанска вълна от Сирия, щом армията на президента Башар Асад , подкрепени от руски самолети, започнаха нова офанзива в страната.

„Готови сме за нея, ако се случи. Направена е подготовка те (бежанците) да бъдат подслонени в близост до (град) Килис“, каза турски представител на властта, пожелал анонимност. Според него в близост до града вече е построен лагер за настаняване на имигрантите.

Турция е приела над 2,2 млн. бежанци от началото на конфликта в съседна Сирия преди 4 години.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.